当社フードテック関連活動をご支援くださっているみなさま、ならびにSmart Kitchen Summit Japan(SKS Japan)を中心とするイベントおよびコミュニティに参画くださっているみなさま、日ごろからのご協力に心より感謝申し上げます。
本日は、2017年から年一回開催しておりますSKS Japanの展開につきまして、現在検討しております方向性および今後の開催予定をお知らせいたします。
■社会課題としての拡がりを経て、具体的なアクションへ
~SKS Japanおよび国内のフードテックを取り巻く環境について



SKS Japan初回開催時には、フードテックという言葉さえ国内であまり知られていなかったことを考えれば、この 5年間で国内では格段に食領域の進化に対する注目度は高まり、取り組みも加速してきているといえるでしょう。しかし一方で、数多くの企業、スタートアップ企業、あるいは研究者の皆様と議論をする中で見えてきているのは、日本と欧米との差はますます広がっているという事実です。これまであまり動きが見えていなかった東南アジアや中国での食の進化も、急加速していることが伝わってきています。地球規模の課題の解決に向けて、日本としてどのように解決策を提示し、価値創造に貢献できるかを考え、とにかくスピード感をもって具体的なアクションに移さなければいけない局面に、今私たちはいます。
■今後の展開について
~新生SKS Japanの2022年夏開催&フォローアップミニイベント開催
このような急速な環境の変化を踏まえ、当社およびSKS Japanの役割も大きく変わりつつあるという認識のもと、毎年回を重ねてまいりましたSKS Japanの位置づけの再定義を改めて行うべく、本年の開催はいったん見合わせることにいたしました。
現在、2022年夏を目標に、新しいイベントとしてのプログラムを実施する予定で検討を進めております。社会に対して本質的なインパクトを生み出すことにこだわり、当領域の変革にコミットしている「仲間」の皆さんの叡智も頂戴しながら、新しい形を創りあげていきたいと考えております。
毎年参画を楽しみにしてくださっている皆様、ご支援くださっているパートナー企業のみなさまには大変申し訳ございませんが、より大きな意義を持つ活動に成長させるためにもご理解いただけますと幸いです。
あわせて、上記で述べた社会と市場の変化のアップデートを含め、継続的にみなさんと食領域のトレンドについて共有するイベントを定期的に開催していく予定です。加速度的に変わる環境にキャッチアップするためにも、ぜひご参加ください。現在予定しているイベントプログラムは以下の通りです。
◆テーマ別ミニセッション:レストランテック、フューチャーフード/代替プロテイン、スマートキッチン/キッチン OS、パーソナライズ栄養・食/Food As Medicineなど、テーマ特化型ミニセッションを2022年より開催します。国内の各領域のプレイヤーはもとより、グローバルスピーカーも招待します。しばらくはオンラインメインでの開催となりますが、感染の状況を見てオンライン×リアルのハイブリッド開催も検討いたします
◆Foodtech Venture Day:フードテックベンチャーからの発信を中心コンテンツとしたリバネス社との共催イベントです。日本発のフードテックベンチャーを圧倒的に増やし、企業間のコラボレーションを加速させることを目的とし、2019年より5回開催しております。基本は招待制のイベントとさせていただいております。vol.6は1月末に開催予定です

2021年 11月29日
株式会社シグマクシス
田中 宏隆
岡田 亜希子
福世 明子
Announcement from Smart Kitchen Summit Japan (SKS Japan)
We would like to express our sincere gratitude to all of you who have been supporting our food innovation related activities and participating in the Smart Kitchen Summit Japan (SKS Japan) and other community events.
Today, we would like to announce the next step of Smart Kitchen Summit Japan.
The state of Japan Food Innovation Movement and SKS Japan: Solving Social Issues and Making Actions
SKS Japan was born as Japan's first conference on the theme of "Food x Technology" thanks to our great partnership with Michael Wolf, the founder of SKS in the United State, and was started as a place to connect with people who aim to realize a better future for food and cooking, across countries, industries, and academia. We have invited leading-edge speakers from various fields, both domestic and international, to share their visions and initiatives. Large corporations and start-ups got connected and have been formulating collaborations.
We started out with only about 150 participants in the first year but developed into one of the largest conferences last year; with over 900 participants, 80 speakers and 28 partner companies from all over the world.
Once again, we would like to express our heartfelt gratitude to everyone who has supported us till now.
In parallel with SKS Japan, we have been engaged in many activities for food innovation in Japan.
We have launched other events such as "Foodtech Venture Day'' to present food-related cutting edge players to large corporations and investors. We believe we can create a new and better industry by connecting people over great ideas and new businesses despite their existing sectors.
Not just our activities, more and more articles and books are written and the events and conferences are happening around food innovation in Japan the past few years. It made us realize the huge rise of social interest in this area and the efforts of the food-innovators are bearing fruit.
Considering that even the term "foodtech" was not well known in Japan at the first SKS Japan event, food innovation has accelerated dramatically in Japan over the past five years. However, we can still see the gap between Japan and Europe/America is getting wider in terms of the speed of innovations and actions to solve global issues. The foodtech evolution in Southeast Asia and China is also accelerating rapidly. We are now at a point where we really need to think about how Japan can contribute to solving global issues and take concrete actions speedily.
Future Plan : SKS Japan to be held in 2022
Considering these rapid changes in the environment, we recognize that the role of SKS Japan and SIGMAXYZ needs to be changed. Therefore, we have decided to suspend this year's SKS Japan event in order to redefine its positioning.
We are planning to implement a new event program in the summer of 2022. We would like to create a new form of event with the help of the community members with the focus on making a social impact.
We apologize to all of you who look forward to participating in this year's SKS JAPAN. Still, we would appreciate your understanding to grow SKS JAPAN into a more meaningful journey.
However, you do not need to wait for summer! We will hold regular events to share insights on the food industry. We hope you will join us to catch up with the latest trend and making new partners through the events below.
-Mini-sessions: We’re going to present mini-sessions on specific themes: Restaurant Tech, Future Food/Alternative Protein, Smart Kitchen/Kitchen OS, Personalized Nutrition and Food/Food As Medicine. Special speakers from both Japan and abroad will be invited. The event will basically be held online, but there is a possibility that some of it will be held offline, depending on the situation.
-Foodtech Venture Day: This is a food startup event co-hosted with Leave a Nest. We have held this event 5 times since 2019 with the aim of increasing the number of food tech startups from Japan and accelerating collaboration between companies. It is basically an invitation-only event. The next event, vol. 6, will be held at the end of January 2022.
In addition to the above, we will continue to co-create the contents with our partners such as the online webinar "The Future of Food Innovation" organized by WIRED Japan organized by WIRED Japan .
We will be posting information about these events on our official Facebook SKS Japan page as well as our newsletter, foodtech EYES.
We are looking forward to seeing you in our next events and new SKS Japan next summer! We will continue to work together with you to realize "Collective wisdom to make food innovation happen".
November 29 2021
SIGMAXYZ Inc.
Hirotaka Tanaka
Akiko Okada
Akiko Fukuyo