Blanca del Noval

Chef researcher / Basque Culinary Center

 
スペイン生まれ。バスク・クリナリー・センター(サンセバスチャン)でガストロノミーと料理学の学士号を取得後、ベルギーのインデウルフやペルーのセントラルなど世界の有名レストランで働く。現在は、シェフの研究者として、また教授として、発酵や野生の食用植物などの技術や製品を中心とした研究やイノベーションに焦点を当てたキッチン・ラボ「BCulinaryLAB」を主宰している。持続可能性を研究開発の核心とし、現在は野生の食用植物、食品廃棄物、領土開発に関連したプロジェクトに携わっている。 BCulinaryLABは、バスク・クリナリー・センターのR&D部門BCCINNOVATIONの一部である。 
 
Spanish born. After finishing her bachelor’s degree in Gastronomy and Culinary Arts at Basque Culinary Center (San Sebastian), she had worked at different renowned restaurants in the world like IndeWulf (Belgium) and Central (Peru). As a chef researcher and professor, she is currently leading BCulinaryLAB, a kitchen/laboratory mainly focus on research and innovation driven by techniques and products like fermentation and wild edible plants. Taking sustainability as the core of every research and development, she has currently been involved in projects related to wild edible plants, food waste and territorial development.  BCulinaryLAB is part of BCCINNOVATION, research and development department at Basque Culinary Center.