羽生 雄毅 Yuki Hanyu

インテグリカルチャー株式会社 / 代表取締役
CEO / IntegriCulture Inc.

 
2010年、オックスフォード大学博士(化学)、東北大学多元物質科学研究所、東芝研究開発センター・システム技術ラボラトリーを経て、2014年、研究者や学生数名とともに細胞農業技術の研究開発の有志団体"Shojinmeat Project"を設立する。DIYバイオ手法により個人宅にて低価格細胞培養液を開発、細胞培養肉の事業化に向けてインテグリカルチャー(株)を2015年に設立。インテグリカルチャー(株)では全自動バイオリアクターや汎用大規模細胞培養システム(CulNet System)の開発を通じた、細胞農業の大規模化と産業化、Shojinmeat ProjectではDIY細胞培養技術の開発やアーティスト・クリエイター活動を通じた、大衆化と多様化に取り組んでいる。将来的には一般人も自由に肉を試作デザインしていたり、火星や月面の培養食料プラントが数万人のコロニー住人を支えているような世界を目指している。
 
Yuki Hanyu (Ph.D in chemistry), after working as a research scientist in Tohoku University and Toshiba R&D Center, founded in 2014 the "Shojinmeat Project", the world’s first citizen science community for DIY open-source cell-based meat. It spun off a startup, IntegriCulture Inc., in 2017 and a non-profit, Cellular Agriculture Institute of the Commons in 2019.
Shojinmeat Project develops DIY cell-based meat, engages in public communications and nurtures decisionmakers. The non-profit engages in rulemaking activities with regulators and policymakers. The startup, IntegriCulture Inc. develops cell-cultured cosmetics and foie gras for launch in 2021. It also offers its species-blind general-purpose large-scale cell culture system (CulNet System) for food and non-food applications, including cell-based meat, nutraceuticals, cosmetics, cell-based fur, leather, and transplant organs.