坂本 次郎 Jiro Sakamoto 

味の素株式会社 /常務執行役員食品事業本部食品研究所長
Corporate Vice President General Manager of Institute of Food Sciences and Technologies / AJINOMOTO CO., INC.

 
1962年生まれ。長崎県出身。九州大学農学部食糧化学工学科卒業。1985年味の素㈱中央研究所入社。研究所および事業部門にて主として新規食感改質酵素の研究開発と市場導入を担当したのち1995年よりドイツに駐在、同酵素の欧州での市場開拓を担当。その後日本に帰任し加工需要家向け製品の開発担当を経て、2009年よりアメリカ合衆国シカゴに駐在、加工用調味料を中心とした製品開発拠点の立ち上げと運営に従事。2017年よりグループ企業の取締役として南アフリカ共和国ヨハネスブルグに駐在。
欧米そしてアフリカでの駐在経験を通し各国それぞれの食文化とその多様性に魅了されると同時に、人種や国境を超えたうま味のユニバーサルな価値、そしてどんな環境に置かれても 食は人を幸せにするパワーがあるという食の根源的な価値を改めて認識。
2019年より現職。「食と健康の課題解決企業」という味の素グループのビジョン実現に向け食品の研究開発を主管。
 
Born in 1962 in Nagasaki Prefecture. Graduated from Department of Food Chemistry and Engineering, Faculty of Agriculture, Kyushu University, Japan.
Joined Ajinomoto Co., Inc., Central Research Laboratories in 1985. Was in charge of research and market introduction of a novel texture modification enzyme, then resided in Hamburg, Germany from1995 for marketing it in Europe. After returning to Japan, assigned for product development in food ingredients business, then moved to Chicago, U.S.A. in 2009 to be responsible for setting up a new food laboratory and operating it. From 2017―2019, stationed in Johannesburg, South Africa, as a director of a group company.
Through the experience of living in Europe, United States and Africa, being fascinated by every food culture in different places and their diversity. At the same time, was remined of the universal value of UMAMI and also of the fundamental value of food that makes people "happy". Presiding food R&D of Ajinomoto Co. from 2019 to present, to realize new corporate vision, “Solution-providing Companies for Food and Health Issues”