羽生 雄毅 Yuki Hanyu

インテグリカルチャー株式会社 / 代表取締役
CEO / IntegriCulture Inc.

 
2010年、オックスフォード大学博士(化学)、東北大学多元物質科学研究所、東芝研究開発センター・システム技術ラボラトリーを経て、2014年、研究者や学生数名とともに細胞農業技術の研究開発の有志団体"Shojinmeat Project"を設立する。DIYバイオ手法により個人宅にて低価格細胞培養液を開発、細胞培養肉の事業化に向けてインテグリカルチャー(株)を2015年に設立。インテグリカルチャー(株)では全自動バイオリアクターや汎用大規模細胞培養システム(CulNet System)の開発を通じた、細胞農業の大規模化と産業化、Shojinmeat ProjectではDIY細胞培養技術の開発やアーティスト・クリエイター活動を通じた、大衆化と多様化に取り組んでいる。将来的には一般人も自由に肉を試作デザインしていたり、火星や月面の培養食料プラントが数万人のコロニー住人を支えているような世界を目指している。
 
Yuki Hanyu got his Ph.D in chemistry from Oxford University on 2010. After working as a research scientist in Tohoku University and Toshiba Research and Development Center, he founded in 2014 the "Shojinmeat Project", the world’s first citizen science community for DIY open-source cell-based meat. Based on the low-cost cell culture technology developed in Shojinmeat Project, he founded IntegriCulture Inc. in 2015 to commercialize cell-based meat. The company develops the general-purpose large-scale cell culture system (CulNet System) to scale and commercialize cell-based products such as cosmetics, foie gras and meat, while Shojinmeat Project develops DIY cell-based meat and engage in public communications through art and doujin projects. He aims to build Lunar and Martian cell-cultured food production facility to support thousands of colonists there in the future, and develop technologies so that anyone can design and make cell-based meat for fun.